KOD HAFTASI - CODEWEEK NEDİR?

KOD HAFTASI - CODEWEEK NEDİR?

18.10.2022 115

KOD HAFTASI - CODEWEEK NEDİR?

18-10-2022

KOD HAFTASI - CODEWEEK NEDİR?

 

Kod Haftası Codeweek Nedir?
 

AB Kod Haftası -  Code Week, Ekim ayının içinde uygulanan, kodlama ve dijital okuryazarlığı herkes için eğlenceli ve ilgi çekici bir hale getirmeyi amaçlayan bir etkinliktir. Öğrenciler ve öğretmenler tarafından yapılan etkinlikler dijital okuryazarlığı ve kodlamayı merak uyandırıcı ve keyifli hale getirir. Öğrencilerin AB Kod Haftası - Code Week ile farkındalıkları artar. Öğrenciler CodeWeek haftası ile kodlamayı öğrenerek, hızla değişen dünyayı çok daha hızlı bir şekilde kavrarlar. Öğrencilerin yapılan kodlama ve algoritma mantığı sayesinde analitik düşünce ve problem çözme becerileri gelişir özgün ve yeni fikirleri daha rahat üretebilirler. AB Kod Haftası (Code Week) kodlamayı öğrenmemize, çevremizde hızla değişen dünyayı anlamamıza, teknolojinin nasıl çalıştığına dair ufkumuzu genişletmemize, yeni fikirleri keşfetmemize, yeniliklerle becerilerimizi geliştirip kapasitemizi arttırmamıza yardımcı olur.  

Kod Haftası Amacı Nedir?
 

AB Kod Haftası (Code Week) kodlamayı öğrenmemize, çevremizde hızla değişen dünyayı anlamamıza, teknolojinin nasıl çalıştığına dair ufkumuzu genişletmemize, yeni fikirleri keşfetmemize, yeniliklerle becerilerimizi geliştirip kapasitemizi arttırmamıza yardımcı olur.  

Kod Haftası Kim Tarafından Düzenlenmektedir?
 

2018 yılı itibariyle Avrupa Okul Ağı ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasındaki işbirliği ile yürütülme kararı alınmıştır. Kodlama Haftası Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir.  

Kod Haftasına Kimler Katılabilir?
 

Kod Haftasına çocuklar, öğrenciler, öğretmenler, genç yetişkinler, yetişkinler,   yöneticiler, çıraklar, aileler, girişimciler, kütüphaneciler ve karar vericiler kodlama etkinliği düzenleyebilir ve kod haftasına katılabilir. Türk Milli Eğitim Bakanlığı  tarafından öğretmenler Kod Haftasında aktif olarak desteklenmektedir.
   

Kod Haftasına Nasıl Katılırım?
 

Kod Haftasına katılmak için öncelikle codeweek.eu sitesine üye olunmalıdır. Üye olduktan ve giriş yapıldıktan sonra etkinlikler sayfasına giriş yapılır. Etkinlik Ekle' den yeni açılan sayfadaki bilgiler doldurulur. Konu seçilir ve hedef kitle belirlenir. Bu bölümde okulun adresi girilir ve etkinliğin haritada doğru yerde görünmesi ve konumlandırılması sağlanır. Etkinlik tarihi olarak bir hafta ya da  daha uzun bir süre belirlenebilir. 
  Etkinlik bittiğinde ise tekrar codeweek.eu sitesine giriş yapılarak kişi resmine tıklanır. Açılan menü üzerinden sertifikalarım menüsüne girip etkinlik sertifikaları indirilebilir. 


Kod Haftası Codeweek 2022


Avrupa Kod Haftası bu yıl 8 - 23 Ekim 2022 tarihleri arasında uygulanacaktır. Siz de codeweek.eu sitesine üye olup kendi etkinliğinizi oluşturabilirsiniz.     

Kod Haftası Hakkında Genel Bilgiler 

  2019 yılında, dünya genelinde 80'den fazla ülkede 4,2 milyon insan AB Kod Haftasına katıldı ve 2019'daki katılımcıların %49'u kadınlar ve genç kızlardı. Katılımcıların yaş ortalaması 11'di. AB Kod Haftası Etkinliklerinin %92'si okullarda gerçekleştirildi. Dolayısıyla 2019 kampanyası, öğretmenleri güçlendirmeye yönelik çabaların başarıya ulaştığının bir göstergesi oldu.  

Kodlama Haftasında Yapılacak Örnek Etkinlikler

  Okul Öncesi Kodlama Etkinlikleri
  Okul öncesi kodlama etkinliklerinde masallarla kodlama etkinlikleri, bilgisayarsız kodlama etkinlikleri,  kodlama çalışma kağıtları ile yapılan etkinlikler ve Code.Org üzerinde yer alan online etkinlikler uygulanabilir.    İlkokul Kodlama Etkinlikleri
  İlkokul kodlama etkinliklerinde Code.org sitesinde yer alan angry birds etkinliği, Scratch etkinliği, Mbot ile led yakma ve mbotu hareket  ettirme ve Kodla Büyü sitesi içerisinde ilkokullar için başlangıç seviyesinde yer alan etkinlikler uygulanabilir.    Ortaokul Kodlama Etkinlikleri
  Ortaokul kodlama etkinliklerinde Code.org sitesinde yer alan minecraft etkinlikleri, Mbot ile engelden kaçan robot, çizgi izleyen robot yapma etkinliği,  Scratch etkinliği ve Arduino led yakma, buzzer ile ses çalma,  park sensörü yapımı gibi etkinlikler uygulanabilir.    Lise Kodlama Etkinlikleri
  Lise kodlama etkinliklerinde Arduino ile engelden kaçan robot, akıllı ev sistemi, kuluçka sistemi, çizgi izleyen robot ileri seviye etkinlikleri, Python ile giriş etkinlikleri, HTML ile çeşitli web site tasarımları yapılabilir.    Detaylı kodlama bilgileri için codeweekturkiye.eba.gov.tr adresi ziyaret edilebilir. 
 
 

Kod Haftası Codeweek Etkinliklerine Neden Katılım Sağlanmalıdır?

  Kod Haftası Codeweek Etkinliklerine;
  • Kodlamanın önemine ilişkin mesajı yaymak için,
  • Hızla değişen dünyayı çok daha hızlı bir şekilde kavramak için,
  • Ulusal veya uluslararası organizasyonlarla ya da okullarla bağlantılar kurmak için,
  • Çok sayıda öğrencinin ve öğretmenin katılımını sağlamak ve organizatörlerin desteğini almak için,
  • Mükemmeliyet Sertifikası almak için katılım sağlanmalıdır.

Kod Haftası Codeweek 4 All Mücadelesi - Mükemmeliyet Sertifikası Nedir?

  Code Week 4 All mücadelesi, öğrencilerin ya da öğretmenlerin kendi aktivitelerini arkadaşları ya da tanıdıkları ile paylaşarak yapılan aktiviteye dahil edilmesi ile gerçekleşir. Aktiviteler  EU Code Week haritasına gönderilir. Katılımcının ağındaki diğer kişilerin de aynısını yapmaları sağlanabilir. Böylece katılımcılar Code Week 4 All mücadelesi ile Kod Haftası Codeweek Mükemmeliyet Sertifikasını elde ederler.  

Kod Haftası Codeweek 4 All Mücadelesi - Mükemmeliyet Sertifikası Kazanma Kriterleri

  Kod Haftası Codeweek 4 All Mücadelesi - Mükemmeliyet Sertifikası Kazanma Kriteri 10 farklı düzenleyiciden bağlantılı 10 aktivite ya da aktiviteye üç ülke dahil edilmesidir.  

Adım Adım Kod Haftası Codeweek 4 All Mücadelesi Katılımı

  Yeni Katılımcılar İçin Kod Haftası Codeweek 4 All Mücadelesi Katılımı
Aktivite Ekle sayfası ziyaret edilir  ve kodlama aktivitesine ilişkin gerekli bilgiler doldurulur. Gönder'e tıklanır. Aktivite kabul edildiğinde, kişiye özel Code Week 4 All kodunun yer aldığı onay e-postası alınır. Kod kopyalanarak ağda yer alan kodlama aktivitesi düzenleyen ya da başka katılımcılar ile paylaşılır ve diğer kişiler de bilgilendirilerek katılmaya teşvik edilir.    Kampanya sona erdikten sonra, tüm aktivite organizatörlerinden kaç katılımcıyı dahil ettiklerine dair bir bilgi vermeleri istenmektedir. Koşullardan birini yerine getiren katılımcılara ve katılımcıların ağlarında bulunan kişilere Mükemmeliyet Sertifikası verilir.    Mevcut Ekibe Sahip Katılımcılar İçin Kod Haftası Codeweek 4 All Mücadelesi Katılımı
Aktivite Ekle sayfası ziyaret edilir  ve kodlama aktivitesine ilişkin gerekli bilgiler doldurulur. Ekibi kuran ekip liderinden kod alınır aldığınız kod CODE WEEK 4 ALL KODU alanına yapıştırılır. Gönder'e tıklanır.  Kampanya sona erdikten sonra, tüm aktivite organizatörlerinden kaç katılımcıyı dahil ettiklerine dair bir bilgi vermeleri istenmektedir. Koşullardan birini yerine getiren katılımcılara ve katılımcıların ağlarında bulunan kişilere Mükemmeliyet Sertifikası verilir.   

Kaynak: Codeweek.eu http://codeweekturkiye.eba.gov.tr/